Европейската комисия отпусна на Унгария 10 милиарда евро. Решението обаче е противоречиво,

...
Европейската комисия отпусна на Унгария 10 милиарда евро. Решението обаче е противоречиво,
Коментари Харесай

Въпреки заплахите към преговорите за присъединяване на Украйна към ЕС: ЕК отпусна €10 млрд на Унгария

Европейската комисия отпусна на Унгария 10 милиарда евро. Решението обаче е спорно, защото Будапеща заплашва да наложи вето върху присъединението на Украйна по време на европейската среща на върха. Тези средства бяха замразени за съвсем година поради офанзивите на унгарския министър председател Виктор Орбан против върховенството на закона и опасността, която съставлява корупцията в страната. В момента Комисията смята, че унгарските управляващи са положили нужните старания в региона на правосъдната промяна. 
Като институция би трябвало да следваме разпоредбите. И както неведнъж обяснявахме в тази зала, обмисляме дали и по какъв начин Унгария съблюдава разнообразни условия. Тези условия са свързани с разнообразни решения, свързани с финансирането на Унгария.
Ерик Мамер, представител на Европейската комисия

Унгария заплаши да блокира началото на договарянията за присъединение на Украйна към Европейския съюз. Тя също по този начин съобщи, че е подготвена да употребява ветото си, с цел да спре заплащането на 50 милиарда евро в интерес на Киев. За първи път унгарското правителство даде знак, че е готово за договаряния по време на срещата на върха по-рано тази седмица. Политическият консултант на министър-председателя допусна, че Будапеща може да отдръпна опозицията си против Украйна, в случай че Съюзът отпусне всички средства, планувани за страната. Лидерите на четирите съществени политически групи в Европейския парламент предизвестиха Комисията в писмо, че смятат, че правосъдната промяна в Унгария не е задоволителна и приканват институцията да не реагира на изнудването на Орбан.
Изглежда неприятно да дадем на Орбан 10 милиарда евро директно преди съвещанието на Съвета. Ние даже не знаем дали това ще бъдат някакви договаряния, с цел да се създаде позиция за Украйна. Такава политическа игра е неверен метод да се работи с политик като Орбан
Педро Маркеш, евродепутат Португалия

Лидерите на страните от ЕС се събират за последния за годината Съвет. Сред темите са войната в Украйна, Конфликта в близкия изток, преразглеждането на европейския бюджет и разширяването на блока.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР